SLOW JIG SEÇİMİ
Ağustos 25, 2021
Views: 189
Bu konuyu ayrı bir makale altında yine detaylı inceleyeceğim. Ancak jig seçerken birçok husus bulunmaktadır. Bu hususları lütfen, “sadece bu maddeler dahilinde balık tutabilirsiniz” olarak değil de “balık nazlıyken bu maddelere dikkat edersek, av verimini arttırabiliriz” olarak değerlendiriniz. Unutmamalıyız ki balıkçılıkta şans her alanda olduğu gibi bu işin %60’ını oluşturur. Biz %40’lık kısmı emek ve para dökerek maksimuma çıkartmaya çalışıyoruz.
Evet maddeler halinde slow jig seçimi:
- Şartlara uygun yem seçimi:
- Eğer sabah suyunda avlanıyorsanız ve su halen karanlıksa, seçeceğiniz renkler mümkün olduğunca açık renk; ay ışığı yoksa ve zifiri karanlık devam ediyorsa, hafif fosforlu jigler kullanarak yapılmalıdır. Eğer karanlığa güçlü akıntı ya da bulanık su eşlik ediyorsa, fosfor yani glowu fazla olan yemler seçebilirsiniz. Ben avlarımda zorda kalmadıkça glow kullanmamaya dikkat ediyorum. Bence glow, balığı ürkütmekten başka hiçbir şeye yaramıyor.
- Renk seçimi çok detaylı bir konu ve ben bu konuda Nasuhi abimin yazdığı ve önceden de sitemizde yayınladığımız makaleyi buradan link vererek, renk konusuna açıklama olarak belirtmek istiyorum. Makale linki için aşağıdaki adresi tıklayabilirsiniz.
- Mümkün olduğunca en küçük jigi seçin. Siz balık olsanız, karnınızı doyuracak en kolay avı seçmez misiniz? Bu da sizin için sizi doyuracak bir avdan fazlası olmamalıdır. Dolayısıyla balık bulucunuzda, eğer 25 kilogramlık bir balık değil de dipte gezen 3-4 kilogramlık balıklardan oluşan bir fangri sürüsü gördüyseniz ve özellikle bu balıkların nazlı olduğu bir dönem ise, kesinlikle küçük jigler kullanın.
- Akıntı varsa ya da derin bir meradaysanız, çabuk düşen jigleri tercih edin. Birçok jigin aksiyonları birbirinden farklıdır. Eğer balık dipte yatan bir taş balığı ise ve akıntı çok ise balığın üzerine yem indirme şansınız büyük oranda azalacaktır. Bu bağlamda dibe en hızlı inen jig, ava en çabuk ulaşılan metot olacaktır.
- Denizde hangi yem varsa, jiginiz ona benzesin. Eğer denizde avcı balık için avlanılacak yem kalamar ise, kalamara benzeyen ya da kalamar renginde olan jigler seçin. Ama renk seçiminde önemli olan husus, 1. maddede belirttiğimiz üzere renk skalasını dikkate alarak gerçekleşecektir. Ben kalamar varsa, pembe renkli ya da hafif pembe fosforu olan renkleri tercih ediyorum. Eğer denizde kalamar yoksa, “balık kalamarı görünce yapışır!” diye düşünmeyin. Eğer izmarit sürüsü varsa, izmarit renklerinde olan jigler seçin.
- Jigin ağırlığı derinliğin iki katı kadar olmalıdır. Eğer ciddi bir dip akıntısı ya da teknenizi hızla sürükleyen bir rüzgar yoksa, derinliğin iki katı jig ağırlığı doğru bir ölçüttür. Örnek verecek olursak; 100 metre derinlikte 200 gr. bir jig kullanmanız doğru olacaktır. Jigin fiziksel yapısı ve düşüş hızına bağlı olarak bu oran değişebilir. Örneğin hızlı düşen bir jig için, 100 metre derinlikle 150 gram tercihinde bulunabilirsiniz.
- Derinliği önemseyin. Slow jigging 50 metre üzerinde yapılırsa daha iyi verim veren bir tekniktir. Çünkü teknenin gölgesi, motor sesi balığı ürkütecektir. Ancak dediğimiz gibi bu balığın çok aç olmadığı, ideal şartlar altındaki verilerdir. 20 metrede balık yakalayamazsınız diye bir iddiada hiç kimse bulunamaz. Ben Kıbrıs sularında dönem dönem 45-50 metrelerde balık ararken, bazı dönemlerde 150 metrelere kadar çıkmaktayım. Bu kişisel gözlemlemelerinizle kazanacağınız bir alışkanlık olacaktır.
- Herkesin kullandığı ürünleri tercih etmemeye çalışın. Balıkların zekası için 8 saniyedir yalanı oldukça bilinen bir durumdur. Emin olun, sürekli avlanılan bölgelerde, balıklar jig kullandığınızı öğreniyorlar ve çok aç olmadıkları sürece, kandıramıyorsunuz. O yüzden başarılı olan jiglerinizi, en yakın dostlarınızla dahi paylaşmayın. Balığın yemediği ya da isteksiz olduğu saatlerde de başarılı jiglerinizi sürekli avlakta göstermeyin.