SLOW JIGGING İÇİN UYGUN KAMIŞ SEÇİMİ

Ağustos 25, 2021 Yazarı hero 0

Views: 183

Slow jigging için kamış seçimi başlı başına balık tutma performansınızı etkileyecek bir konudur. Dolayısıyla balığı kandırma açısından jig kadar, kamışın da önemi bulunmaktadır.

Slow jigging için kamış seçerken dikkat edeceğimiz hususlar aşağıdaki gibidir:

  1. Kamıştaki en önemli konu, kamışın aksiyonu ile tanınıyor olmasıdır. Birçok kişi, slow jigging için en sağlam kamışı aramakta ve sadece sağlamlığı göz önünde bulundurarak büyük yanılgıya düşmektedir. Çünkü slow jigging ile hedeflenen balıklar, 25 kg. ve üzeri balıklar olmadığından, kamışta dikkat edilecek en önemli konu, aksiyon yeteneğidir. Bunu da esnekliği ve aksiyon esnasında verdiği tepki belirler. Kamışı dirsek altınıza alıp salladığınızda, kamışın ucu ile gövde arasındaki esneme farkı çok fazla olmamalıdır. Eğer çok esnek ise derin suda kamışın ucu suya doğru eğilecek ve aksiyon verirken uyguladığınız kuvveti absorbe edecektir. Bu konuda vereceğimiz en sağlıklı bilgi, sadece doğru kamışa marka adı vererek yönlendirme ile olacaktır. Lütfen verdiğimiz markaların doğru modellerini bulmak için bölgenizdeki akıntı, mera derinliği ve kullanacağınız jig ağırlıklarını göz önüne alınız. Çünkü kamış aksiyon aralığı tamamen avlağınıza göre değişkendir. Slow jigging, birçok uzmana göre minimum 130 GR. jiglerle yapılması gereken bir tekniktir. Derin suda yemin düşüşü esnasında ip ağırlığı jigin aksiyon almasını etkilemektedir. Ben 150 metrenin üzerine Kıbrıs’taki meralar gereği pek çıkmadığımdan, Kıbrıs’ta çok kuvvetli akıntılar her zaman olmadığından ve genellikle 200 GR. civarı jigler kullandığımdan ötürü 300 grama kadar jiglere aksiyon verebilecek bir kamış kullanmaktayım.
  2. Kamışın hafifliği önemlidir. Ağırlık kişiden kişiye değişken bir kavram olsa da 250 gr. üzeri kamışları kesinlikle önermiyorum ve ideal ağırlığı da 150 gr. civarı olarak belirlemek istiyorum. Çünkü gün boyu jigging yaparken, yorgunlukla birlikte her gramın farkını hissedeceksiniz.
  3. Kamış uzunluğu 180 cm. ile 220 cm. arasında olmalıdır. Bu aralık mevcut kamışlarınızı çöp diyerek kenara atmamanız açısından verdiğim geniş bir aralıktır. Benim tercihim ise; 190 cm ile 205 cm arasında olan kamışlar yönündedir.
  4. Slow jigging kamışları tek parça olmalıdır. Şu ana kadar gördüğüm kamışların %90’ı tek parça olsa da kuvveti homojen dağıtıp, kamışın güzel esnemesi açısından tek parça olması önemlidir.
  5. Halka sayısı ve markası önemlidir. Halkaların zaman içinde çabuk paslanmaması açısından Fuji marka halkalara sahip olduğundan emin olun. Eğer üst segment bir ürün alıyorsanız, firmaların kendi bünyelerinde ürettiği halkalarda da sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.

Slow jigging yaparken düşey bir avcılık yapıldığından, kamış üzerinde minimum 7 adet halka olduğundan emin olun. 7 rakamını, kamışta kaç adet halka olmalıdır sorusuna istinaden bir cevap olarak yazdım. Halka sayısı, genellikle taş balıkları ile uğraşıyor olacağınızdan, balığın vuruş anında kamışa yaratacağı etkiyi homojen dağıtmak amacıyla önemlidir. Benim kullandığım kamışta 9 adet halka bulunmaktadır.